Casablanca (1942)

Replicile precum „Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship.” sau „Here’s looking at you, kid.” au făcut din Casablanca un film care a reuşit să treacă testul timpului. Totuşi, succesul acestuia i-a luat prin surprindere chiar și pe cei de la Warner Bros, deoarece scenariul a fost scris după o piesă nu foarte populară, iar bugetul a fost relativ mic, la fel ca așteptările în privinţa reuşitei lui. Casablanca a câștigat trei Oscaruri, fiind considerat astăzi unul dintre cele mai bune filme de dragoste din toate timpurile.

Acţiunea filmului se petrece în capitala Marocului, în anul 1941. Personajul principal, Rick Blaine (Humphrey Bogart), este un american care deţine un club de noapte frecventat de spioni, refugiaţi, reprezentanți ai stăpânirii franceze, ofiţeri nazişti şi italieni. Printr-un incident în care doi curieri germani îşi pierd viaţa, Rick ajunge în posesia unor scrisori care oferă posibilitatea de a călători liber prin regiunile din Europa controlate de germani, inclusiv în Lisabona neutră, și de acolo în Statele Unite ale Americii, destinaţia finală dorită de mulţi refugiaţi ajunşi în Casablanca.

Intriga este reprezentată de venirea Ilsei Lund (Ingrid Bergman), femeia cu care Rick s-a iubit în urmă cu câţiva ani la Paris, în clubul său din Casablanca. Ilsa îl roagă pe prietenul lor comun, pianistul Sam (Dooley Wilson), să cânte As Time Goes By, melodia celor doi îndrăgostiţi. Apariţia neaşteptată a Ilsei şi melodia interzisă de Rick în club, îi redeschid acestuia rănile din trecut, lucru care îi distruge imaginea clădită pe indiferenţă şi neutralitate. De aici, şi replica celebră: „Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.” Astfel, Rick află despre Ilsa că este căsătorită cu Victor Lazlo (Paul Henreid), un lider renumit al Rezistenței Cehe, care încerca să scape de urmărirea naziștilor. Ilsa şi Victor se arată interesaţi de cumpărarea scrisorilor lui Rick, dar acesta refuză să le vândă indiferent de preţul oferit, pe motiv că doreşte să le folosească pentru el.

Într-o seară, Ilsa îl vizitează pe Rick la club şi într-un moment de disperare îl ameninţă pe acesta cu un pistol, cerându-i scrisorile. Aceasta însă îşi dă seama că nu îl poate împuşca pentru că este îndrăgostită de el şi îi explică motivul pentru care nu a putut părăsi Parisul împreună cu el.
Cei doi îndrăgostiţi se împacă şi plănuiesc să folosească scrisorile pentru ei, dar Rick se răzgândeşte în ultimul moment şi pune la cale un plan prin care îi ajută pe Victor şi Ilsa să părăsescă Casablanca pentru ca aceştia să-şi poată continua misiunea împotriva naziştilor. Rick a conştientizat că lupta lui Victor este mai presus decât iubirea pe care o poartă Ilsei.
Filmele alb-negru, spre deosebire de cele colore, nu îmbătrânesc. Casablanca este un film cu o poveste de dragoste fără happy end, lucru care oferă filmului un şarm aparte.

Scris de Aleksandra Cornea

This entry was posted in Film. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *