Chocolat (2000)

de Alexandra Albei

Chocolat (Ciocolată cu dragoste) este un film romantic, bazat pe un roman cu acelaşi nume, scris de către Joanne Harris. Filmul a apărut în anul 2000 şi este regizat de Lasse Hallstrom. Durata filmului este de 121 de minute şi a primit 5 nominalizari la Oscar, printre care pentru cel mai bun film, pentru cei mai buni actori principali sau secundari. Încă de la apariţia acestuia, a avut parte de multă critică pozitivă.

Toată acţiunea filmului se petrece într-un mic sătuc din Franţa, numit Lansquenet-sous-Tannet. Povestea începe cu ‘’a fost odată ca niciodată’’, protagonista, Vianne Rocher, apărând adusă de vântul de Nord împreună cu fiica sa, Anouk, în acest sat unde locuieşte o comunitate unită de creştini. Protagonista este fidela unui ritual ancestral transmis de mama sa. Vianne va deschide o ciocolaterie numită La Chocolaterie Maya şi de aici vor începe problemele.

Acest mic sătuc este unit, unde toata lumea cunoaşte pe toată lumea, trăind după nişte reguli destul de stricte, care, în mare parte sunt impuse de primarul oraşului, contele Reynaud Paul. Acesta ajunge să dicteze până şi predica preotului în biserică, el dorind să menţină tradiţia, morala, etica, fiind un mare adept al catolicismului şi respectând toate posturile şi învăţăturile cu stricteţe în acest sat. Primarul se dovedeşte a fi cel mai aprig duşman al Viannei, deoarece aceasta îşi deschide ciocolateria odată cu intrarea în postul Paştelui şi de aici incep problemele între cei doi. Primarul se foloseste de preot să le transmită enoriasilor, să-i manipuleze într-un fel să evite ciocolateria, pentru că nu se poate una ca asta în timpul postului. La început, mai toţi enoriaşii evită ciocolateria, dar apoi cad pe rând pradă ispitei de a mânca din bunătăţile din ciocolată preparate de Vianne. Ciocolata are un efect magic, deoarece reuşeşte să-i schimbe pe oameni şi are un efect afrodisiac, trezind pasiuni de mult uitate şi iubiri până şi în rândul celor bătrâni. O altă problemă apare atunci când în sat apare o şatră de ţigani şi, din nou, Paul intervine şi stârneşte comunitatea împotriva acestora. Vianne îi susţine pe ţigani, ba chiar trăieşte o poveste de dragoste cu Roux, unul dintre tigani. În timpul filmului ne sunt prezentate şi vieţile altor personaje care, cu ajutorul ciocolatei, reuşesc să se schimbe, fiindu-le influenţată viaţa.

Filmul e construit pe antinomii, una dintre cele mai vizibile fiind Vianne, care îşi deschide o ciocolaterie în postul Paştelui şi comunitatea credincioasă, păzită, desigur, de Paul. Această idee nu face deloc cinste moralităţii, pentru că, până la urmă, toţi cad pradă ispitei, până şi primarul şi acest lucru nu este văzut ca un păcat în film, ci ca o o victorie, deoarece toată lumea reuşeşte să se descătuşeze de acea moralitate excesivă şi prejudecăti.

Filmul are şi părţi mai dramatice, ca cea în care Vianne a crezut că fiica sa a ars de vie în barcă, serioase, cum ar fi poveştile de viaţă ale locuitorilor (printre care şi Josephine Muscat, care este maltratată de soţul său, Serge), dar, fiind o comedie, reuşeşte să treacă uşor de la aceste întâmplări tensionate şi tăioase, la relaxare şi o porţie bună de râs. Deznodământul este unul frumos, în care toata lumea se împacă cu toata lumea; Vianne rămâne pe loc şi nu se mai lasă purtată de acel vânt de Nord, primarul renunţă să mai încerce să influenţeze sau să manipuleze lumea, lăsându-se toţi purtaţi de val şi de plăcerile pe care le oferă ciocolata.

Filmul este unul bun după părerea mea şi nu-mi pare rău că am avut ocazia de a-l vedea. Acest film mi-a adus zâmbetul pe buze, ba chiar am învăţat câte ceva despre ciocolată şi, deşi conţine şi aceea doză de dramatism, nu te lasă să te pierzi în aceea tristeţe, ci imediat te trezeşte cu o bună porţie de râs şi cu momente ilare, altele de nebunia dragostei pierdute sau uitate şi readuse la viaţă cu ajutorul ciocolatei.

Un film cald şi aromat, exact ca şi ciocolata caldă făcută de Vianne, ce merita savurată…

This entry was posted in Film. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *