THE GREAT GATSBY

The Great Gatsby a fost unul dintre cele mai așteptate filme ale anului 2013. Baz Luhrmann, regizorul filmului, a reușit să realizeze o peliculă total diferită față de cea din 1974, regizată de Jack Clayton, avându-i în rolurile principale pe Robert Redford și Mia Farrow. În versiunea din 2013, acesta a surprins cu succes ideea centrală din binecunoscuta carte scrisă de F. Scott Fitzgerald, dar în același timp i-a insuflat un aer contemporan, datorită căruia filmul a avut un succes nebun; soundtrack-ul a contribuit în mare măsură, piesele unor artiști foarte în vogă în prezent, cum ar fi Jay Z, Kanye West și Lana del Rey au fost remixate în stilul jazzy al anilor 20-30.

Distribuția include atât actori consacrați, cum ar fi Leonardo DiCaprio și Tobey Maguire, cât și actori mai puțin cunoscuți, dar care au avut șansa să se afirme și și-au făcut un renume datorită acestui film, cum ar fi Joel Edgerton. Deși figura principală a filmului, așa cum ar sugera și titlul, pare să fie Jay Gatsby ( Leonardo DiCaprio), cel care ne poartă de-a lungul poveștii de la început până la sfârșit este defapt Nick Carraway (Tobey Maguire), acțiunea fiind narată din perspectiva acestuia, la persoana I. Filmul începe cu o incursiune în timp, Carraway se află într-un institut psihiatric și începe să își relateze memoriile din perioada în care își petrecea timpul cu Gatsby. După terminarea studiilor la prestigioasa universitate Yale, Nick se mută la New York în cartierul West Egg ca să poată să își urmeze cariera de broker. Odată ajuns în West Egg, acesta reia legăturile cu verișoara lui, Daisy Buchanan, care trăia în East Egg și era măritată cu un om foarte înstărit, tot broker de profesie, Tom Buchanan. Carraway este introdus astfel într-un nou anturaj de persoane foarte influente, începe să își petreacă tot mai mult timp cu Tom și Daisy, verișoara sa fiind cea care îi prezintă un stil de viață fabulos și astfel ajunge într-un final la una dintre renumitele petreceri ale lui Jay Gatsby. Jay Gatsby era un personaj faimos pentru petrecerile sale grandioase, organizate la conacul său, aflat chiar în vecinatatea casei lui Nick, arhitectura impresionantă a locuinței stârnindu-i curiozitatea, încă din momentul în care s-a mutat în West Egg. Toată lumea auzise de acest Gatsby, însă el era învăluit de o aură de mister, deoarece niciunul dintre invitații de la baluri nu îl văzuse vreodată.

Momentul care a declanșat toată acțiunea a fost când Gatsby l-a invitat pe Nick ca să poarte o conversație privată, cu prilejul careia Nick află de povestea de dragoste din trecut dintre Gatsby și Daisy, iar pe parcursul filmului, el este cel care mediază această relație dintre cei doi. Pe măsură ce această legătură înaintează, Nick asistă la încă un scenariu care se desfăşoară în paralel, ilustrat de viaţa decadentă pe care o duce Tom Buchanan, un mare amator de petreceri, alcool şi adulter. Acest stil de viaţă îşi pune amprenta asupra lui Nick, care este influenţat puternic de comportamentul distructiv al oamenilor din jurul său. Finalul fimului este unul tragic şi este o consecinţă a acestei vieţi tumultoase, scăpata de sub orice control, iar în urma acestui şir de evenimente intense care s-a derulat prea rapid, drumurile tuturor se despart, iar Nick ajunge alienat mintal internat la psihiatrie, unde va încerca să accepte ce s-a întâmplat. Baz Luhrmann a reuşit să îi captiveze pe spectatori, perspectiva subiectivă având rolul de a-i introduce în pielea personajului. Filmul acaparează atenţia spectatorilor atât vizual cat şi auditiv, folosind o succesiune de cadre intense care monopolizează atenţia tuturor.

Pelicula, mascată sub imaginea unor petreceri fabuloase, a unor oameni care par sa trăiască fericiţi într-o lume fără limite, surprinde de fapt visul american în ipostaza sa întunecată, Gatsby fiind determinat să facă orice pentru a-şi atinge idealul.

Scris de Carla Francesca Drulea

This entry was posted in Film. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *