Inception (2010)

Inception(Începutul) este un film care poate fi povestit în câteva rânduri sau nu poate fi povestit deloc. Eu am să încerc să îl rezum în câteva rânduri și să vă invit să îl urmăriți deoarece veți rămâne uimiți.

Vizionarul regizor, Christopher Nolan scrie și regizează acest film science-fiction.Toată acțiunea filmului se este concentrată în jurul unui hoț, Dom Cobb (Leonardo DiCaprio), care are puterea de a intra în visele altora. Acesta nu fură bani sau lucruri, ci idei. Prin proiectarea în subconștientul victimelor sale, el poate stoarce informații pe care niciun hacker la care nu poate ajunge niciun hacker. În lumea spionajului corporatist Dom este arma cea mai de temut, dar și armele au unele imperfecţiuni. Când acesta este forțat să mai orchestreze o ultimă misiune lucrurile se schimbă puțin. Acum el nu trebuie să fure o idee ci să o implanteze. Misiunea este una complicată și chiar dacă totul a fost plănuit apare un dușman care pare să știe tot ce are de gând echipa lui și are uneltele necesare pentru a-i opri.

După cum am amintit și mai sus, tânarul nostru erou are o întreagă echipă care îl asistă. Întâlnim oamenii cu care va fi nevoit să lucreze: Arthur(Joseph Gordon-Levitt), asociatul lui; Eames(Tom Hardy),un maestru în ale înșelăciunii; Yusuf (Dileep Rao), un maestru chimist.Și mai apare un nou recrut, Ariadne (Ellen Page), o strălucită tânără arhitectă care este expertă în crearea unor spații absolut necesare misiunilor. Dar să ne gândim puțin. De ce ar avea nevoie Cobb de un arhitect pentru a crea diferite spații în vise? Acesta îi explică. Visele au o formă schimbătoare, după cum bine știm cu toții , iar acestă formă schimbătoare trebuie controlată pentru ca misiunea să se încheie cu succes.

Cobb îi arată Ariadnei arta controlării viselor, dar și parcurgerea acestora. Nolan folosește și el această tactică pentru a ne capta atenția asupra efectelor speciale pe care filmul le propune.

Regizorul ne ajută și cu firul emoțional. Motivul pentru care Cobb acceptă aceste misiuni ignorând riscurile și pericolele la care se supune și își supune întreaga echipă este durerea și vina pe care o simte când vine vorba despre soția lui Mal (Marion Cotillard) și cei doi copii. Este greu de spus chiar și în ultima secvență de film dacă noi vedem visele sau memoriile lui Cobb.

În concluzie majoritatea filmelor din ultimul timp pare că vin de undeva de la reciclare: remake-uri, francize, continuări. În schimb, Inception propune un lucru destul de dificil și anume originalitatea și structura care par să te facă să simți că filmul are mai mult sens decât probabil are.Tind să cred că puțini regizori se vor aventura în a copia acest film deoarece când Nolan “a lasat deschis acest labirint,a aruncat harta”.

Scris de Ardelean Vlăduț

This entry was posted in Film and tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.