Mona Lisa

de Ana Maria Biriş

Mona Lisa-cunoscută şi sub numele de “Gioconda”, este una dintre cele mai celebre picturi ale artistului Italian Leonardo da Vinci. Tabloul se află la muzeul Luvru din Paris, fiind acoperit cu o sticlă anti-glonţ; este supravegheat în permanenţă de paznici, iar vizitatorii trebuie să respecte o anumită distanţă pentru a o putea admira. Este una dintre cele mai valoroase piese din muzeul parizian. Pictura reprezintă portretul unei femei frumoase, dar în acelaşi timp enigmatică, datorită zâmbetului ei celebru.

Pictura este una realizată în ulei, deoarece artistului îi plăcea faptul că nuanţele culorilor se uscau încet, astfel permiţându-i să modeleze după bunul plac formele creaţiei. Istoria tabloului este una foarte misterioasă, s-au emis multe ipoteze privind aceasta. Giorgio Vasari nota în „Vieţile artiştilor”: „Leonardo a pictat pentru un bogat negustor de mătase din Florenţa, Francesco del Giocondo, portretul soţiei lui, Mona Lisa”. De aici provine şi un al doilea nume al picturii „La Gioconda”. Se spune că ochii frumoasei femei privesc spre cel care o admiră, dând senzaţia că te urmăresc. Vasari îi descria ochii cu entuziasm: „sunt înconjuraţi de gene… sprâncenele sunt peste poate de naturale, artătând cum creşte părul din piele.”
Principala caracteristică a acestui portret este zâmbetul enigmatic, intenţia artistului nu era aceea de a ilustra un zâmbet, acesta este considerat de artist o greşeala, buzele fiind pictate uşor strâmbe.

Artistul este considerat unul dintre cei mai “perseverenţi” artişti, aşa cum afirmă istoricul englez de artă Kenneth Clark. A reprezentat o sursă de inspiraţie pentru contemporanii săi, aceştia încercând să îi copieze stilul deosebit. Vasari a remarcat de asemenea ca „prin tuşele sale viguroase şi îndrăzneţe şi prin imitarea extrem de subtilă a tuturor detaliilor din natură, Leonardo a creat personaje care se mişcă şi respiră”.

După ce am analizat acest minunat tablou, mi-am pus întrebarea pe care poate mulţi admiratori de artă şi-o pun: de ce o pictură care reprezintă chipul unei femei valorează atât de mult? Cred că răspunsul la această întrebare este unul retoric. Nu ştiu dacă cineva, cândva, va reuşi să desluşească acest mister.

This entry was posted in Cu și despre cultură. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *