Vânătorii de zmeie ( The kite runner)

Departe de a fi un clișeu, această carte tratează un subiect profund care m-a incitat încă de la primele pagini. Am primit-o în dar de Craciun, de la o persoană specială care începuse să mă cunoască şi care mi-a spus că acest roman l-a impresionat şi l-a ajutat să privească lumea cu alţi ochi. Eu am crezut că va fi o carte la fel de banala ca şi multe altele pe care le-am citit, dar nu a fost aşa.

Cartea  Vânătorii de zmeie scrisă de afganul Khaled Hosseini, redă o poveste despre prietenie și trădare, care își invită cititorii să descopere  Afganistanul, începând de la ultimele zile ale regimului monarhic, până în prezent. Romanul este valoros datorită valenţei sale de cronică politică, dar şi pentru că prezintă poveste emoționantă despre copilărie și maturizare. Narațiunea se realizează la persoana I, protagonistul prezintându-și trăirile interioare și faptele într-o manieră subiectivă.

Intriga acestui roman se naşte o dată cu prietenia dintre Amir, fiul stăpânului și Hassan, fiul servitorului. În jurul acestei prietenii, se conturează întreaga acțiune. Amir, protagonistul romanului era un copil nesigur și sensibil care se străduia să capteze întreaga atenție a tatălui său, Baba, un bărbat bogat, impunător, cu personalitate puternică. Încă de mic, Amir îl admiră şi îl respectă pe tatăl său, crezând că răceala pe care acesta o arăta era legată de naşterea lui. Mama lui Amir a murit după ce şi-a adus pruncul pe lume. Baba îi tratează la fel pe filul lui şi pe copilul servitorului, iar asta provoacă în sufletul lui Amir o neliniște apăsătoare și sufocantă.

O scenă remarcabilă este faimoasa întrecere de zmeie, din Kabul, orașul unde aceștia locuiesc. Hassan este un copil  foarte isteț, cu toate că din cauza sărăciei  nu a avut şansa să meargă la şcoală. Pentru ca îl iubea dezinteresat pe Amir și vroia ca acesta să se întoarcă acasă învingător din competiție, Hassan face un gest admirabil pentru prietenia lor : îl ajută pe Amir să câștige, însă prețul pe care a trebuit să îl plătescă a fost foarte prea mare. După această competiţie relaţia dintre cei doi copii s-a schimbat radical.

Pentru mine cărţile sunt un bilet de avion gratuit spre orice destinaţie. Prin intermediul lor putem descoperi personaje extraordinare, cu povești de viață emoționante. Acestă carte a fost biletul meu de călătorie spre Afganistan, a fost excursia care m-a ajutat să descopăr cultura și civilizația afgană, suprinzând  zbuciumul interior al unui suflet care a tăcut atunci când trebuia să vorbească, iar asta i-a adus doar suferinţă pentru tot restul vieţii. Replica pe care o  asociez acestui roman este:  Pentru tine, de o mie de ori!. M-a impresionat această lecţie despre devotament.

Dacă eşti o persoană sensibilă și viaţa ta se ghizează după expresia Carpe diem, atunci nu ezita să citești această carte și vei avea ocazia să  descoperi un portret moral de impecabil analizând personajul principal.

Scris de Oana Font

This entry was posted in Carte and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *