Sub aceaşi stea, de John Green

“Sub aceaşi stea” a fost publicat pentru prima dată în Ianuarie 2012 sub numele best-seller-ului si YouTuber-ului American, John Green şi este primul roman de substanţă publicat de către acesta.

Îndepărtându-se de personajele stereotipice în jurul cărora gravitează acţiunea celorlalte romane ale sale: Looking for Alaska, Paper Towns şi An Abundance of Katherines, acţiunea “Sub aceaşi stea” este concentrată în jurul eroinei Hazel Grace, o adolescentă de 16 ani bolnavă de cancer pulmonar în metastază. În ciuda acestui fapt, romanul nu este despre cancer, ci despre viaţa personajelor în ciuda faptului că suferă de această boală.

Elementul care pune în mişcare acţiunea este faptul că Hazel se alătură unui grup de suport pentru adolescenţi bolnavi, la insistenţa mamei sale care susţine că fiica sa se află în depresie. În cadrul unei întâlniri al grupului, Hazel îl întâlneşte pe Augustus Waters, un supravieţuitor al osteomarcomului, o formă rară de cancer osos, care l-a costat un picior.

Conştientizarea faptului că timpul lor împreună este limitat duce la împrietenirea rapidă a acestora, ca mai apoi să înflorească într-o frumoasă poveste de dragoste al cărui element central este cartea preferata a lui Hazel Grace. Pasiunea lor pentru acest roman culminează cu o călătorie a noului cuplu în Amsterdam, unde aceştia speră să-l găsească pe autorul Van Houten pentru a clarifica finalul incert al acesteia.

Deşi finalul romanului devine previzibil cu mult înainte de final, acesta reuşeşte să înglobeze în sinea sa diferite psihologii umane, nu doar din prisma celor damnaţi, ci şi din prisma supravieţuitorilor. Pe parcursul său, cartea exemplifică diferitele mentalităţi şi modalităţi de a face faţă unui diagnostic al cărui rezultat este în multe cazuri moartea.

“Sub aceaşi stea” este un omagiu adus mortalităţii umane desemnat să pună cititorul faţă în faţă cu propria-şi efemeritate. Ticsit cu citate memorabile, este o lectură înduioşătoare şi uşoară, în ciuda încărcăturii emoţionale grele.

Drepturile de film au fost preluate de către Fox 2000, iar o ecranizare a acestui roman va sosi în cinematografe în data de 6 Iunie al acestui an, avându-i ca protagonişti pe Shailene Woodley în rolul lui Hazel Grace şi pe Ansel Elgort în rolul lui Augustus Waters.

Scrisă de Ioana Prihoi

This entry was posted in Carte. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.