Baletul pe gheaţa din St. Petersburg

de Pașcalău Claudia Emilia

Datorită faptului că anul trecut s-a bucurat de un succes mare, când reprezentațiile s-au desfășurat în regim casa închisă, cel mai cunoscut balet pe gheață, “Saint Petersburg State Ballet on Ice”, a revenit în România, la început de an, cu un turneu național: 4 orașe (Timișoara – 15 ianuarie, Cluj-Napoca – 17 ianuarie, Sibiu – 18 ianuarie și București – 19 ianuarie), 7 spectacole și 3 premiere (Spărgătorul de nuci, Lacul lebedelor şi Romeo şi Julieta). În plus, turneul din această iarnă al balerinilor pe gheaţă a fost susţinut de Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.

Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburg a fost înfiinţat în 1967 de către coregraful Konstantin Boyarsky, combinând pentru prima dată în lume baletul clasic cu patinajul artistic. Singurul ansamblu de balet pe gheaţă cu drepturi pentru această denumire este condus în prezent de directorul artistic Konstantin Rassadin, artist emerit al Rusiei şi fost solist al Mariinsky Ballet, elev al lui Rudolf Nuriev. Ca balerin, Rassadin a dansat alături de nume precum Mihail Barisnikov şi Natalia Makarova. Directorul muzical şi unul dintre fondatorii baletului este Leo Korkin, dirijor ce a condus şi orchestra simfonică a Academiei din Sankt Petersburg.

Baletul numără peste 50 de patinatori, majoritatea câștigători ai multor medalii la patinaj artistic, recuzita lor cuprinde un număr de aproximativ 800 de costume iar decorul nemaivăzut, pe gheață. Pentru a-și putea desfășura reprezentația fără probleme, pe scenă a fost instalat un patinoar cu peste 2 tone de gheață.

Producțiile de succes ale baletului au fost găzduite până în prezent de peste 7000 de scene din întreaga lume din SUA şi Canada, până în Olanda, Germania, Portugalia, China, Taiwan şi Coreea.
Programul complet al operei din Cluj-Napoca îl găsiți aici: http://www.operacluj.ro/program.html

This entry was posted in Evenimente. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.