Black Swan

Black Swan este un thriller psihologic ce a apărut în anul 2010, fiind regizat de Darren Aronofsky. Durata filmului este de aproximativ 100 de minute şi a primit numeroase nominalizări la Oscar, fiind considerat unul dintre cele mai bune filme ale anului 2011, iar Natalie Portman, una dintre cele mai bune actriţe în rol principal. Aparţia acestui film a trezit multe controverse asupra setei de perfecţiune.

Acţiunea filmului se petrece în lumea baletului new-yorkez şi redă povestea unei tinere balerine (interpretată de actriţa Natalie Portman) în lupta cu sine pentru a-şi îndeplini visele şi ţelurile. Acest personaj nu este unul fictiv, ci unul inspirat din realitate, pe care îl regăsim în fiecare dintre noi. Ne dorim mai mult decât avem, nu suntem niciodată mulţumiţi de noi, urmărim să ne perfecţionăm în permanenţă.

Povestea filmului are ca personaj principal o balerină- Nina- care obţine un rol dublu: Balerina Albă şi Neagră. Dacă primul rol i se potriveşte pefect, datorită caracterului ei inocent, plăpând, al doilea o pune într-o situaţie dificilă. Îi este foarte greu să intre în pielea personajului, datorită faptului că este necesar să fie plină de erotism şi seducţie, trăind o luptă interioară, ce o distruge fizic şi psihic. Obsesia pentru perfecţiune şi personaj duc la uitarea riscurilor datorate orelor îndelungate de lucru. Oboseala simţită îi dă impresia că există o competiţie între balerine, acestea părând ameninţătoare pentru poziţia sa. Finalul filmului este remarcabil, consecinţele luptei sale spunându-şi cuvântul.

Personajul se schimbă, ajungând să fie definit de latura sa întunecată. Însetată de perfecţiune, ea nu înţelege că nu repetarea mişcărilor din rol o vor face impecabilă- partea fizică- ci cea psihică. Perfecţiunea se datorează eliberării corpului de sub control, fiind necesară descoperirea pasiunii lăuntrice.

Baletul este pentru privitori un lucru relaxant, însă pentru persoanele din spatele culiselor este un extenuant, necesitând multă muncă. Fiecare artist caută să se desăvârşească, să se afirme, pentru că nu foarte mulţi au această oportunitatea. Prin aceeaşi situaţie trece şi personajul nostru principal, Nina, ce îşi doreşte să fie impecabilă în ambele roluri.

Lupta pe care o duce cu sine, datorită reţinerilor pe care le are, o va împinge să se identifice din ce în ce mai mult cu personajul real, Lebăda Neagră. Aceasta începe să trăiască cu impresia că lumea vrea să o saboteze, dorindu-i rolul, trupul ei suferă şi simte cum este atacată în somn.

Black Swan este un film remarcabil- pe care l-am văzut de mai multe ori şi care ne arată cât de greu este pentru o persoană să se pună într-o astfel de postură, iar atunci când ai impresia că ai reuşit, ducând la bun sfârşit ceea ce ţi-ai propus, va exista ceva ce te va arunca în umbra eşecului.

Scris de Simona Bujorianu

This entry was posted in Film. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.