Electric Castle Festival

Electric Castle este primul festival din România care a adus muzica electronică într-un cadru şi decor unice şi, în acelaşi timp încărcate de istorie, la Castelul Banffy, din localitatea Bonţida, judeţul Cluj Napoca.

Acest festival şi-a pus amprenta din punct de vedere cultural atât prin corelarea diferitelor genuri de muzică precum trance, hip hop, tribal, jazzstep, dustep, electro etc., cu latura turistică, latură pe care, până acum, nu se punea foarte mare accen, în cadrul unor festivaluri de genul acesta.

Organizatorii acestui festival au încheiat un protocol de colaborare cu Consiliul Judeţean Cluj, care are a avut ca scop central promovarea şi punerea în valoare a Castelului Banffy.

Ceea ce poate majoritatea oamenilor nu ştiu este că acest castel are o istorie impresionantă, ce datează de la începutul secolului al XIV-lea, în mijlocul secolului al XVII-lea suferind modificări, ajuns fiind în posesia familiei Banffy. A fost refăcut în stil baroc şi I s-a adăugat galeria de statui, caracteristică importantă pentru o reşedinţă aristocratică la acea vreme. De-a lungul timpului acest castel a avut mai multe funcţii, spre exemplu la mijlocul secolului XIX a fost spital militar iar apoi- pe vremea comunismului- a fost spital de copii. În anul 1963, a fost folosit ca decor la filmările filmului “Pădurea Spânzuratiilor “, în regia lui Liviu Ciulei. Castelul Banffy este cel mai mare castel din Transilvania, iar acum câteva decenii era chiar considerat Versailles-ul Transilvaniei. Luând în calcul toate aceste aspecte, ar fi păcat ca acestui castel să nu îi fie recunoscută adevărata sa valoare de monument istoric naţional. Tocmai acesta a fost unul dintre obiectivele principale ale organizării festivalului aici, pe lângă atmosfera creată de castel în sine ca şi punct central, repunerea lui pe harta turistică, atragerea a cat mai mulţi turişti şi, de asemenea, restaurarea lui.

Electric Castle şi-a îndeplinit obictivele propuse. Prima ediţie a acestui festival a fost electică atât la propriu, cât şi la figurat. Pe lângă organizatori şi echipa în sine, au fost prezenţi 300 de voluntari care au fost împărţiţi în diferite departamente.

Numărul estimat de organizatori- 25.000 de participanţi pe parcursul a trei zile- a fost depăşit, venind oameni din toată România şi chiar din toată lumea. Pe scurt, acest eveniment a fost un succes în rândul celor din 2013 şi este aşteptat cu nerăbdare şi în acest an.

De notat este faptul că încă de la debut Electric Castle a devenit probabil cel mai bun festival de muzică din Transilvania. Pentru a doua ediţie, Electric Castle creşte ca durată, ca număr de scene, dar şi ca preţ. Patru zile de festival, cinci scene şi 160 Lei, acesta fiind preţul actual, valabil până în luna februarie, când preţul unui abobnament va creşte. Totodată, organizatorii promit un nume mare, însă nu promit să-l dezvăluie prea curând. În prezent putem vorbi doar de primele patru nume mari anunţate: Foreign Beggars, Dub Pistols, Rusko si Wilkinson.

Dincolo de latura comercială si cea de notorietate a festivalului cred că nu trebuie uitată latura culturală. Electric Castle este un festival unde un mare procent din participanţi este reprezentat de adolescenţi şi tineri, un procent destul de ridicat şi preconizat a fi şi mai ridicat anul acesta, reprezentat de stăini. Aceştia vin să se delecteze cu muzică variată, într-un decor în stil baroc care constituie unul dintre monumentele naţionale importante, dar neglijate ale ţării. Este un punct de atracţie, cu o însemnatate istorică mare şi care este readus la viaţă pentru 3 zile de curent şi sunet electric, de nişte oameni care încearca să îl repună pe harta obiectivelor turistice şi într-un viitor apropiat, să îi finalizeze restaurarea.

Scris de Sorina Stancu

This entry was posted in Muzică. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.