Equilibrium ( 2002)

Equilibrium este un fillm ştiinţifico-fantastic, ce prezintă o lume a viitorului „perfectă”, la începutul secolului XXI. Aceasta e refăcută după un al Treilea Război Mondial, însă este guvernată de un regim dictatorial în care emoţia de orice fel este interzisă şi pedepsită. Filmul a apărut în anul 2002 şi este regizat de Kurt Wimmer, cu o durată de 105 minute, în care suntem transpuşi într-o lume în care emoţiile şi sentimentele care ne definesc ca fiinţe umane, nu mai există.

Acţiunea filmului se petrece într-o eră a tehnologiei, în care opulenţa evoluţiei tehnologice este evidentă, încă de la început. Toată povestea începe cu relatarea evenimentelor tragice petrecute de-a lungul istoriei şi prezentarea noii generaţii şi a noii ţări ,,Libria”. Aceasta este guvernată de un regim dictatorial ce are ca scop principal menţinerea ,,păcii” în lume prin intermediul Tetragramonului, condus de un lider numit Tatăl. Acest lucru este posibil doar prin evitarea izbucnirii unui al Patrulea Război Mondial. Pentru a reuşi acest lucru, noul regim de guvernământ îi va distruge pe toţi cei care vor îndrăzni să simtă emoţii, deoarece aceştia consideră că ele sunt cauza violenţei.

Conducerea şi modul în care acest regim dictatorial este impus oamenilor, manipularea acestora în masă şi transmiterea mesajelor şi a cultului regimului sunt uimitoare, făcundu-mă să-mi amintesc de ceea ce înseamnau regimurile totalitare care au marcat atâţia oameni. Acest mecanism este funcţional doar cu ajutorul unui drog care reprimă trăirile, numit Prozium şi e administrat la ore fixe de fiecare cetăţean al Libriei.

Protagonistul filmului este clericul John Preston (jucat de actorul Christian Bale) care face parte dintr-o organizaţie numită ,,Preoţii Tetragrammaton”, a cărui singur scop este anihilarea celor care încă mai au trăiri şi posedă ceea ce ei numesc CE-10 (conţinut emoţional), adică toate lucrurile care pot genera emoţie, cum ar fi arta, muzica, jocurile,fotografiile, etc.

Fiind nevoit să-şi ucidă partenerul alături de care a lucrat, doar pentru că avea sentimente, Preston este încercat pentru prima dată de durere, dar un sentiment străin şi interzis celor care trăiesc în Libria.

Momentul este unul profund încărcat emoţional, pentru că înainte să moară colegul său, cleric ş el, îi recită dintr-o carte (ce intră în categoria CE-10), cuvinte ce îl marchează pe protagonist: ,,dar pentru că sunt sărac nu am numai visele mele. Am presărat visele mele la picioarele tale. Calcă uşor pentru că păşeşti pe visele mele.

Acţiunea filmului ia o întorsătură în momentul în care Clericul Preston nu reuşeşete, din greşeală, să-şi administreze doza zilnică de Prozium, zi în care este încercat- pentru prima dată- de diferite sentimente. Ceea ce va marca acţiunile viitoare ale acestuia este momentul în care o va întâlni pe Mary, o femeie care încalcă legea şi în casa căreia sunt găsite extrem de multe CE-10. Arestată şi condamnată la moarte pentru încălcarea legii la interogatoriu, Mary îi pune o întrebare simplă lui Preston, dar la care acesta nu poate da un răspund clar ,, De ce eşti viu?” .

Emoţiile pe care acesta le simte sunt din ce în ce mai diverse, fapt ce-l determină, conştient de această dată, să nu-şi mai ia doza de Prozium. Deşi realizează că ceea ce face este împotriva legii, acesta decide totuşi să continue ceea ce a început. Ajunge şă-şi rişte viaţa pentru a salva un câine de la moarte şi să omoare câtiva poliţişti, pentru a-i salva pe cei condamnaţi. Va lua legătura cu cel ce conduce mişcarea Rezistenţa, adică cei care se împotrivesc regimului şi care plănuiesc distrugerea sistemului.

Lui Preston ajunge să-i fie tot mai greu să-şi ascundă impulsurile, în momentul în care partenerul său, Brandt bănuieşte că are emoţii. Acesta este pe punctul de a fi descoperit când Dupont, superiorul său, îl pune faţă-n faţă cu Brandt, dar situaţia se răstoarnă în momentul în care Preston îl convinge pe Dupont că trădătorul este de fapt Brandt.

Hotărât să ajute Rezistenţa, Preston urmează sfaturile acestora li merge să-l întâlnească pe cel numit Tatăl, dar spre surprinderea lui- când ajunge acolo- află că totul a fost doar o strategie bine pusă la punct de Dupont şi Brandt pentru a ajunge la Rezistenţă şi pentru a-i distruge, întrucât Tatăl a murit demult şi în spatele regimului este Dupont. În cele din urmă Preston reuşeşte să-i ucidă pe cei doi şi cu ajutorul Rezistenţe,i distruge toate centrele Equilibrium de unde oamenii îşi procurau doza de Prozium.

Am rămas impresionată după ce am vizionat acest film, deoarece este prezentată o lume în care oamenii sunt privaţi de tot ceea ce ne face umani. Este o lume în care oamenii mai au de urcat o singură treaptă pentru a ajunge la extrema cealaltă. În lumea… roboţilor, o lume în care războiul- cauza suferinţei atâtor milioane de oameni nu mai există, dar… cu ce preţ? Cu cel al sentimentelor. Un film bun care ne face să ne punem o întrebare simplă: Ce am prefera: o lume a conflictelor sau o lume lipsită de sentimente?

Scris de Simona Michnea

This entry was posted in Film. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.