Gândirea laterală si inteligenta emoțională: Două concepte care ar putea schimba modul în care vedem si simtim lumea

După cum spune și Edward de Bono, autorul cărții Lateral Thinking, suntem obișnuiți să gândim tradițional, în tipare, iar ca să găsim soluții eficiente la problemele noastre trebuie să ieșim din tipare, să gândim creativ și să vedem lucrurile dintr-o nouă perspectivă (outside the box). La fel, Dana Goleman afirmă în cartea sa Emotional Intelligence că IQ-ul unei persoane contribuie cam cu 20% la factorii care determină reușita în viață. Astfel s-ar justifica de ce uneori o persoană cu un IQ mare se zbate din greu în viață în timp ce una cu un IQ modest se descurcă surprinzător de bine. Diferența constă cel mai adesea în capacitatea numită aici inteligența emoțională care include autocontrolul, zelul, perseverența și capacitatea de automotivare.

Să vedem întâi ce înseamnă fiecare concept. Gândirea laterală vine ca o completare a gândirii verticale. Se ocupă cu generarea de idei noi și sparge barierele conceptuale ale ideilor vechi. Creierul nostru lucrează cu coduri, iar pentru a lucra corect are nevoie de tipare, şabloane și modele pe care și le construiește. Un exemplu de gândire laterală îl găsim în anecdota oului lui Columb. La fel ca inteligența emoțională, gândirea laterală poate fi exersată și îmbunătățită prin diferite procedee pe care le găsiți în carte. Dacă v-ați lăsat prinși de idee vă invit călduros să citiți cartea, dacă încă nu v-ați decis puteți urmării câteva cursuri online pe Youtube ținute chiar de autorul cărții.Este suficient să urmăriți prima parte ca să vă doriți să o vedeți și pe a doua. Un alt procedeu inovativ de rezolvare a problemelor în grup și brainstormming se numește Six Thinking Hats; procedeul funcționează prin creearea coeziunii în gândire la nivel de grup, însă întreaga explicație a conceptului o găsiți în format video aici.

Educația primită astăzi în școli pune accentul pe litere și cifre însă pierde din vedere un factor important, predarea capacităților de a se descurca în viața. Una dintre aceste capacități este studiată de Daniel Goleman care afirmă că IQ-ul este o noțiune limitată a inteligenței desprinsă de adevaratele capacități și abilități ce contează în viață cum ar fi inteligența interpersonală, capacitatea de a-i înțelege pe ceilalți, ce anume îi motivează, cum lucrează sau cum se poate coopera cu ei. Goleman pune accentul pe empatie, capacitatea de a discerne și de a răspunde în modul cel mai nimerit la stările, temperamentele, motivațiile și dorințele altora, ceea ce oferă abilitatea de a cultiva relațiile și de a păstra prieteniile, de a rezolva conflicte și a face analize sociale.Gardner definește inteligența emoțională prin câțiva pași pe care oricine îi poate face: cunoașterea emoțiilor personale, gestionarea emoțiilor, motivarea de sine, recunoașterea emoțiilor în ceilalți și manipularea relațiilor. Însă mult mai multe lucruri interesante găsiți în celebra carte a lui Goleman- Inteligența emoțională care cu siguranță o să vă schimbe modul în care vă gestionați relațiile interpersonale.

Scris de Lucian-Alexandru Rus

This entry was posted in Carte and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.