Interes si dragoste la prima vedere

Faceți cunoștință cu Lolita. O tânără absolventă de facultate (nu dăm nume), zveltă, isteață, cu simțul umorului amectecat cu ironie și sarcasm, cu o personalitate cât se poate de duală sau mai degrabă, bipolară. 

Pentru Lolita nimic nu-i imposibil căci are încredere în personalitatea puternic feminină pe care, surprinzător sau nu, și ea o deține. Cu toate acestea, a ales să termine și o facultate pentru că, spune ea: „Nu se știe niciodată de unde sare iepurele”. Dar până la a se „angaja” sau până la a se decide să urmeze și un program de master, Lolita este cât se poate de preocupată de o escapadă binemeritată la mare; România, Constanța, Vama Veche.  Așa se face că, pe o arșiță deplină, într-o zi toridă de vară, în luna iulie mai exact, tânăra însoțită de un grup deloc insignifiant de prietene, se află pe peronul gării, în așteptarea trenului care o va conduce către destinația din Vamă.

În agitația nebunească de pe peron, printre râsete și strigăte de nerăbdare și fericire, Lolita zărește un tânăr. O putem numi „stârnire de interes la prima vedere” căci, cam așa a fost. Lolitei era foarte greu să-i atragi atenția deoarece ea era un spirit liber, o personalitate marcantă a vieții de „nu dau socoteală nimănui”. Dar, totuși, se pare că tânărul interbelic, îmbrăcat lejer cu o cămașă albă și pantaloni negri de în, a reușit acest fapt neașteptat.

Lolita e trezită brusc din reverie de fluierul trenului care se apropia cu o mare viteză către gară. La urcarea în tren, visarea cu ochii deschiși, care avusese loc cu un minut în urmă, parcă nici nu se întâmplase, atât de ancorată era în distracția și fericirea ce aveau să o aștepte la mare.

În momentul obținerii locului, Lolita află cu dezamăgire că este nevoită să ocupe, împreună cu o altă prietenă din gașcă, un alt compartiment. Neavând încotro, se îndreaptă către „separeu”, însoțită fiind a gale de prietena sa poreclită, Mișa. Dar, să vezi și să nu crezi, răsturnare de situație. Când deschide ușa compartimentului, ghidată fiind de gânduri negre la adresa controlorului, tânăra Lolita îl observă pe tânărul de pe peron. Simte zvâcnirea puternică a tâmplelor, pulsația din vene, ritmul rapid al inimii atunci când îl aude spunându-i: „Bună! Eu sunt Marcus! Mă bucur să te cunosc!”. Fără ezitare, se prezintă rapid: „Lolita. Îmi pare bine!”, terminând propoziția cu un zâmbet cât se poate de fermecător. În amalgamul de emoții amoroase, nu uită să o prezinte și pe Mișa, tânărului Marcus care, cu aceeași bucurie în voce, îi adresează formula de salut și prezentare: „Bună! Eu sunt Marcus etc.”. Fără să stea prea mult pe gânduri, Lolita începe să dialogheze, să se prezinte detaliat, să pună întrebări, și alte asemenea, despre care știe fără îndoială că sunt pe placul bărbaților. Marcus, la rândul lui, o răsplătește cu aceeași monedă și brusc, tânăra Lolita realizează că tocmai și-a cunoscut sosia (în variantă masculină, bineînțeles).

Se sărută. Pe neașteptate dar, de acord. În următoarea clipă, Lolita, o roagă cu emoție pe Mișa, să îi facă o poză împreună cu proaspătul iubit, în timp ce acesta îi povestește viața lui de tânăr hoinar și interbelic. Cu fiecare cuvânt rostit, Lolita se simte din ce în ce mai îndrăgostită de Marcus…iar Marcus, de Lolita.

Acum, formula din incipit „stârnire de interes la prima vedere”, pare a se fi transformat în „dragoste la prima vedere”. Continuând în cuvinte dulci și șoapte de amor, trenul se pierde în zare. Și ce priveliște! Un soare care apune, cu un cer însângerat de vară, la marginea unui munte brăzdat de o cale ferată, în drum spre mare.

În compartimentul șapte, ocupând două locuri de-a valma, stau Lolita și Marcus, mai îndrăgostiți ca niciodată. Mișa nici nu mai există sau, dacă încă mai e acolo, nu are importanță căci, pentru tinerii proaspăt combinați, legați de o dragoste (și interes) la prima vedere și iubire pe viață, ambientul nu mai are relevanță, fiind întru totul înlocuit de prezența clipei.

Mircea Irina-Elena

This entry was posted in Forma, Povești cu inspirație and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.