Muzica etno-fusion în limba sanscrită şi trupa Om

de Pura Simina Daniela

Sanscrita este o limbă antică ce a avut și are o profundă influență asupra tuturor celorlalte limbi ale globului. În prezent, ca și latina, aceasta nu se mai vorbește decât de un mic număr de oameni, însă, datorită trecutului bogat, are o foarte mare complexitate și mai ales o melodicitate unică, motiv pentru care trupa Om a ales acest gen.

Scrierile sanscrite sunt majoritatea în versuri deoarece, în acele vremuri, aceasta era o modalitate frecventă de exprimare. De aici vine și naturalețea cu care această limbă se întrepătrunde atât de armonios cu muzica pe care trupa o compune. Iar dacă stilul muzical abordat este etno-fusion, atunci versurile în sanscrită, alături de originea românească și ucraineană a componenților trupei și influențele atât de variate din diferitele colțuri ale lumii, fac din trupa Om un reprezentant inedit al genului. Cum muzica se simte și nu neapărat se înțelege printr-un proces rațional, au ales această limbă pentru a atinge latura universală a celor care îi ascultă și pentru a face împreună cu publicul acel pas înspre un limbaj comun numit artă.

Om este o trupă etno-fusion instrumentală cu versuri în sanscrită. Muzica lor îmbină armonios genuri contemporane cu influenţe etnice din toată lumea. Astfel, publicul călătorește de la un continent la altul trecând prin culturi celtice, africane, amerindiene, latino și orientale, acestea îmbinând de asemenea și aroma specificului românesc și balcanic.

Trupa Om este una din cele mai originale şi dinamice prezențe din peisajul muzical actual. Stilul lor, definit ca etno-fusion, îmbină genuri contemporane (pop, rock, folk) cu motive etnice din toată lumea printr-o varietate de instrumente neconventionale precum djembe, caval, didgeridoo, dramba, kazoo, ocarina etc. şi instrumente clasice cum sunt flautul, clapa, chitara etc.

Om este un proiect muzical caritabil, profitul din urma concertelor şi a vânzării de CD-uri fiind folosit în scopuri de binefacere. Numele subliniază mesajul pe care trupa îl promovează, acela că arta poate fi un mijloc atractiv şi intuitiv de a vedea dincolo de nevoile noastre şi că a fi Om înseamnă a fi creativ, a fi darnic, a fi atent la ceea ce te înconjoară, a căuta sensuri, a fi om cu adevărat. Numele acestei trupe, în sanscrită, înseamnă „sunetul primordial”.

Piesele trupei Om vorbesc dincolo de cuvinte, stiluri muzicale şi de plăcerea artistică. Ele vorbesc despre iubirea pură, despre respect şi prietenie, despre suflet, despre ceea ce e luminos în Om, trezind astfel inimile ascultătorilor. Muzica lor se strecoară pe furiş înăuntru, de nici nu ştii când ai ajuns să te simţi aşa bucuros şi nici de ce nu-ţi poţi dezlipi zâmbetul larg de pe faţă şi din priviri. Poate că melodioasa limbă sanscrită e cea care se aşează subtil în auzul ascultătorului. Limba sanscrită, în care sunt scrise versurile celor mai multe piese ale trupei Om, e o limbă străveche, spirituală, de o muzicalitate rară, cu o structură minunată.

This entry was posted in Muzică. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.