POZIŢIA COPILULUI

Poziţia copilului (Child’s Pose) este un film dramatic românesc, regizat de Călin Peter Netzer. Filmul a apărut în anul 2013 şi a avut premiera la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, unde a reuşit performanţa de a câştiga premiul Ursul de Aur. Acesta a obţinut, de asemenea, premii importante în cadrul Festivalului de Autor de la Belgrad, Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm, dar şi la Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Mamur, Belgia.

Tema principală a filmului este relaţia dintre mamă şi fiu, mai exact a mamei care încă încearcă să îl domine pe fiul său adult, deşi acesta îşi doreşte libertate. Acţiunea se petrece în Bucureşti, loc în care într-o seară, Barbu ( Bogdan Dumitrache) este implicat într-un accident, deoarece depăşeşte limita de viteză permisă. Din cauza accidentului un copil nevinovat moare, astfel Barbu riscă să ajungă la închisoare. Aici intervine mama sa dominatoare, Cornelia ( Luminiţa Gheorghiu) , care este în stare să meargă până în pânzele albe pentru a-l scuti pe fiul său de vinovăţie. Familia lor face parte din înalta societate, având foarte mulţi bani şi încercând ca prin intermediul lor să faciliteze situaţia pentru Barbu.

Luminiţa Gheorghiu a reuşit- cu siguranţă- să creeze un personaj inedit, toată atenţia fiind asupra ei, reuşind să fie, de altfel, prezentă în fiecare secvenţă. Cornelia este o arhitectă de succes, elegantă şi modernă, autoritară, manipulatoare şi mereu dornică de a avea dreptate. Este în stare să încalce legea pentru ca fiul ei să nu sufere. Aceasta conduce familia, soţul ei ( Florin Zamfirescu) neavând autoritate. Barbu, fiul Corneliei, acceptă ajutorul din partea părinţilor, însă nu doreşte colaborarea cu ei. Este mereu contra mamei, chiar şi când îl ajută, deoarece consideră că nu i se acordă libertatea pe care şi-o doreşte. La fel ca şi tatăl său, acesta este un personaj slab, fără autoritate, iar Cornelia este cea care ţine piept probemelor tuturor din familie.

Acest film merită cu siguranţă văzut, deoarece are o distribuţie extraordinară, rolul Luminiţei Gheorghiu fiind unul excelent pentru analiză. Putem regăsi în acest film dramele unei societăţi, în acest caz ale societăţii româneşti: corupţie, manipulare, discriminare, dar ş problemele care apar în relaţiile interumane, în special cele de familie.

După părerea mea este un film bun, de succes, care vă va pune pe gânduri şi de la care putem avea câte ceva de învătat…

Scris de Roxana Ursu

This entry was posted in Film. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.